+32 11 711030

Virtualisatie

Wat is Virtualisatie ? ( bron: ZDnet )

Elk bedrijf met een IT-infrastructuur krijgt te horen dat virtualisatie de gouden oplossing is. Maar wat is het eigenlijk?
Kort uitgelegd komt er bij virtualisatie een softwarelaag tussen de hardware van je computer of server en het besturingssysteem dat je daarop gebruikt. Daardoor kun je bijvoorbeeld meer dan één besturingssysteem tegelijk op die machine laten draaien.
Je hebt dus één fysieke machine, maar de virtualisatielaag maakt de twee besturingssystemen wijs dat ze elk op hun eigen hardware draaien. Vergelijk het met een harde schijf die je in partities opdeelt. Het besturingssysteem in de virtuele machine ziet dus een veel kleinere harde schijf dan er in werkelijkheid is.

In praktijk betekent dit dat de capaciteit van je aanwezige hardware word gesplitst. Een server van 32 gigabyte RAM kan virtueel worden opgedeeld in twee toestellen van 16 GB, of vier van 8 GB, of vijf van 4 GB en een van 12 GB. Als je virtualiseert kun je dus heel creatief omspringen met de beschikbare hardware: geheugen, rekenkracht en opslag.

Virtualisatie kan kleinschalig, door bijvoorbeeld je eigen pc van zowel Windows 7 als Windows XP te voorzien. Al komt de technologie het best tot haar recht bij krachtige servers. In plaats van vier servers te kopen, schaf je één krachtiger exemplaar aan dat je dan virtueel opdeelt in vier virtuele servers. Die functioneren dan elk alsof het losstaande toestellen zijn.

 

Virtualisatie: waarom zijn minder servers beter ? ( bron: ZDnet )

Een doorsnee server wordt in de meeste gevallen zwaar onderbenut. Als je meerdere gevirtualiseerde servers op één machine groepeert, wordt de onderliggende hardware efficiënter benut.

Wie in zijn bedrijf de servers aankoopt, koopt vaak één machine per taak. Eén e-mailserver, één server om een database te raadplegen, één server om bestanden te bewaren enzovoort. Op zich is het inderdaad niet slim om al die taken door één machine te laten uitvoeren. Zodra het ergens misgaat, komen namelijk alle taken in de problemen.

Maar dat betekent ook dat een doorsnee server maar vijf of tien procent van zijn totale rekenkracht gebruikt, wat een enorme verspilling is van hardware. Bovendien verbruiken vier of vijf servers meer stroom dan één grote machine.

Door te virtualiseren wordt hier het beste van twee werelden samengebracht. Een server wordt opgedeeld in pakweg vier virtuele servers, maar die draaien elk los van elkaar. Als een van de virtuele servers crasht, heeft dat geen impact op de overige exemplaren.

Een bijkomend voordeel is dat je server beter wordt benut. Vroeger had je misschien acht servers die elk voor tien procent werden belast. Nu heb je genoeg aan één server die al die taken op zich neemt, en daardoor voor vijftig procent wordt benut. Hetzelfde werk op minder machines.

 

Voordelen van Virtualisatie: ( bron:Telenet )

Beschikbaarheid verhogen

Virtualisatie technologie zorgt ervoor dat de software onafhankelijk wordt van de onderliggende serverhardware. Alle hardware wordt bovendien continu gemonitord. Bij defecte hardware of bij onderhoudsacties kunnen de virtuele servers automatisch verplaatst worden naar andere hardware zonder downtime van kritische toepassingen.

Infrastructuur optimaliseren

Virtualisatie is een antwoord op de wildgroei van servers in datacenters. Vaak gebruiken die servers nauwelijks 15% van de beschikbare opslag en rekenkracht. Door een server te virtualiseren, wordt die opgedeeld in meerdere Virtuele Machines (VM). Ze gedragen zich elk als een volwaardige, onafhankelijke server met een gegarandeerde hoeveelheid resources. Zo wordt de hardware efficiënter gebruikt en krijgen we meer VM's op 1 server zonder enig verlies aan performantie.

Servers consolideren

Eén van de belangrijkste redenen waarom servervirtualisatie zo populair is, is dat het verschillende fysieke servers samenbrengt op één server, zonder enige negatieve impact op de toepassingen die erop actief zijn. Bovendien kunnen we via één console alle virtuele machines beheren wat de kostprijs voor serverbeheer verlaagt. Virtualisatie bewijst ook zijn nut bij disaster recovery scenario’s.

Kosten besparen

Door het aantal fysieke servers te verminderen, besparen wij niet alleen op hardware en werkuren. Het energieverbruik en de koeling - wat vaak pijnpunten zijn voor datacenters, zowel groot als klein - worden verlaagd door een lager aantal servers. Consolidatie laat ook toe kleinere datacenters te bouwen op minder oppervlakte, wat resulteert in lagere beheerskosten. En daarvan profiteert u als klant natuurlijk mee!

Beter voor het milieu

Virtualisatie zorgt ervoor dat onze hardware optimaal gebruikt wordt en er dus minder servers nodig zijn. Door een lager energieverbruik en minder nood aan koeling, daalt ook de CO2-uitstoot. Bovendien gebruiken we in onze datacenters alleen 100% groene stroom.

 

Hypervisor: Hyper-V

Backup